Rastislav Búgel Kultúra

Areál Zoborského kláštora ako oddychová zóna? Pôsobil tu aj lietajúci mních Cyprián

Pozostatky niekdajšieho Zoborského kláštora v Nitre by mohli byť v priebehu niekoľkých rokov obnovené a zmenené na novú náučnú a oddychovú zónu. Na príprave revitalizácie celého areálu sa v súčasnosti podieľajú viaceré inštitúcie.

Ilustračný obrázok k článku Areál Zoborského kláštora ako oddychová zóna? Pôsobil tu aj lietajúci mních Cyprián
Foto: Rastislav Búgel

Je medzi nimi Špecializovaná nemocnica sv. Svorada, ktorá je vlastníkom celého areálu bývalého kláštora. Záujem na obnove má aj Zoborský skrášľovací spolok, Archeologický ústav SAV, Krajský pamiatkový úrad v Nitre, mesto Nitra, Biskupstvo Nitra a Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Takmer sto tisíc

Navrhovaná revitalizácia celého areálu je rozdelená na niekoľko etáp. Prvá má byť zameraná na prípravu konzervácie ruín Kostola sv. Jozefa. Jej súčasťou má byť vypracovanie odborných posudkov a realizácie architektonických, archeologických a reštaurátorských výskumov spolu so zameraním ruín. V ďalších etapách sa majú vykonať prípravné práce na obnovu celého areálu niekdajšieho kláštora, konzervácia ruín príbytkov mníchov, parkové úpravy a sprístupnenie areálu verejnosti. V minulosti už v areáli kláštora boli vykonané archeologické výskumy. Tento rok boli vypracované niektoré posudky a vykonané ďalšie prípravné práce. Podľa slov predsedu Zoborského skrášľovacieho spolku Jána Kratochvíla je v roku 2015 snaha nadviazať na doterajšie aktivity a pokračovať v konzervácii a statickom zabezpečení ruín. Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor už podala žiadosť o poskytnutie dotácie z rozpočtu Nitry na rok 2015. „Predmetom projektu je statické zabezpečenie Kostola sv. Jozefa, pokračovanie v archeologickom výskume, odvodnenie koruny muriva a reštaurovanie omietok. Celková hodnota projektu je 94 000 eur. Jeho cieľom je ukončiť a odovzdať areál verejnosti v roku 2024,“ hovorí Kratochvíl.

Lietajúci mních

Národná kultúrna pamiatka Zoborský kláštor je historicky najstarším známym kláštorom na Slovensku. Jeho vznik sa datuje do čias Veľkej Moravy. Postavili ho v lesoch na západnom svahu Zobora ako benediktínsky kláštor sv. Hipolyta. Plnil dôležitú funkciu jedného z centier duchovného, verejnoprávneho a kultúrneho života v Uhorsku. Ku kláštoru sa viažu aj najstaršie a najcennejšie písomné doklady z nášho územia. Sú to Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113. „Kláštor poskytoval útočisko pre obchodníkov. Bol hodnoverným miestom. Pôsobila pri ňom škola, bola tu nemocnica, lekáreň. Mnísi tu pôsobili až do roku 1468, keď pápež pridelil všetky majetky Zoborského opátstva biskupstvu. Pôsobil tu jazykovedec brat Hadvábny, ktorý zostavil latinsko-slovenský slovník a preložil Bibliu do slovenčiny. Študoval a pôsobil tu brat Cyprián, známy ako lietajúci mních,“ vysvetľuje Kratochvíl. V roku 1782 cisár Jozef II. Zoborský kláštor zrušil. Budova ďalej slúžila ako manufaktúra na výrobu súkna, klimatické kúpele a kláštorný hostinec. V rokoch 1937 až 1950 tu pôsobila rehoľa verbistov, ktorých sem povolal biskup Karol Kmeťko. V roku 1953 areál kláštora prebral rezort zdravotníctva a bol tu zriadený liečebný ústav pre liečbu respiračných chorôb, dnes Špecializovaná nemocnica sv. Svorada.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM