Lucia Lauková Správy

Areál SPU v Nitre bude krajší: Vznikne tu oddychové átrium nielen pre študentov

Hlavný areál SPU v Nitre prejde zmenami. Univerzita plánuje vytvoriť podmienky na relax aj pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Areál SPU v Nitre bude krajší: Vznikne tu oddychové átrium nielen pre študentov
Zdroj: TASR

SPU v Nitre získala grant vo výške 5-tisíc eur na realizáciu projektu oddychové a reprezentatívne átrium. Informovala nás o tom hovorkyňa univerzity, Renáta Chosraviová. Projekt by mal byť hotový do 15. novembra 2017.

Átrium sa nachádza v centre pôvodného areálu SPU – národnej kultúrnej pamiatky, v priestore, ktorý je denne frekventovaný a pohybuje sa tu počas pracovného času množstvo študentov, zamestnancov a po skončení pracovného času okrem nich aj verejnosť.

Myšlienka projektu

Zámer pripravila v máji 2017 Roberta Štěpánková, prorektorka pre informatizáciu a rozvoj univerzity, spolu so svojou doktorandkou Veronikou Vaculovou z Katedry záhradnej a krajinnej architektúry FZKI SPU v Nitre. „Hlavnou myšlienkou projektu je zlepšiť podmienky pre každodenný život študentov a zamestnancov SPU, ale aj pre verejnosť, v priestore hlavného areálu univerzity a šíriť ekologickú a environmentálnu osvetu medzi užívateľmi priestoru prostredníctvom tvorby kvalitného prostredia, vytvorením podmienok pre ekologický spôsob dopravy – bicykle a triedenia odpadu a celkového zdravého životného štýlu,“ uviedla Renáta Chosraviová z SPU v Nitre.

Nový mobiliár

Revitalizácia oddychovej časti átria spočíva vo výmene mobiliáru. „Mobiliár je dnes zničený a nefunkčný, čo je dôvodom na obstaranie nového, moderného a funkčného mobiliáru – lavičiek, nádob na odpad s popolníkom, nádob na triedený odpad a stojanov na bicykle, ktorý zabezpečí vytvorenie podmienok pre krátky oddych, stretávanie, ale aj funkčné využitie exponovaného átria. Rovnako je cieľom znovu navrátiť priestoru reprezentatívny charakter,“ vysvetľuje Renáta Chosraviiová, hovorkyňa SPU v Nitre.

Zapoja aj študentov

Do prác budú zapojený dobrovoľníci z radov študentov i zamestnancov. „Po demontáži pôvodných lavičiek a po ich rekonštrukcii sa umiestnia na nové stanovisko, na miesta, kde dnes lavičky chýbajú, rovnako ako aj nádoby na odpad, ktoré budú v rámci možností zrenovované a umiestnené na nové miesto, kde budú naďalej plniť svoju funkciu,“ prezradila hovorkyňa univerzity.

Vytvorené átrium má slúžiť aj pre verejnosť navštevujúcu areál SPU. Slávnostné uvedenie je naplánované na október až november.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM