Lucia Lauková Správy

Archeológovia budú skúmať lokality v Nitre: Začnú aj na Mostnej ulici

Archeológov čaká v tomto roku veľa práce. Objavenia sa možno dočkajú mnohé, dlho ukryté, tajomstvá aj na území nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia budú skúmať lokality v Nitre: Začnú aj na Mostnej ulici
Zdroj: TASR

Slovenských archeológov čakajú v priebehu tohtoročnej sezóny viaceré systematické výskumy. Vedci budú skúmať slovanské hradiská, ale aj pravekú lokalitu z mladšej doby kamennej či stredoveké a novoveké pamiatky na bývalom Zoborskom kláštore. „Systematické výskumy sú pre nás veľmi dôležité, pretože pri nich môžeme postupovať pomalšie, a teda precízne a podľa našich potrieb. Čím viac sa nám darí získavať financie na systematické výskumy, o to menej sa musíme zapájať do tých záchranných, pri ktorých je času na výskum podstatne menej,“ skonštatoval riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Matej Ruttkay.

Slovanské hradiská

K dôležitým systematickým výskumom bude podľa jeho slov patriť bádanie na slovanských hradiskách v Divinke v okrese Žilina a v Bojnej neďaleko Topoľčian. K významným výskumom patrí podľa Ruttkaya aj medzinárodný projekt AÚ a nemeckej univerzity v Kiele. Jeho cieľom je výskum osady z mladšej doby kamennej vo Vrábľoch. „Tam máme teraz na najbližšie roky zabezpečený veľký medzinárodný výskum, ktorý sa bude zameriavať na neolit, teda na prvých roľníkov,“ uviedol Ruttkay.

Začnú na Mostnej ulici

Archeológovia budú skúmať aj lokality priamo v Nitre. V priebehu júla sa má začať výskum na Mostnej ulici a pokračujú aj práce na miestach, kde kedysi stál Zoborský kláštor. Vedci tu pokračujú vo vykopávkach v ruinách Kostola svätého Jozefa. „Pracuje sa aj vo výskume objektov kláštora. Dokončil sa odkryv jednej eremitky, teda nízkeho príbytku kamaldulských mníchov. Viaceré veci v kláštore sa potom budú sprístupňovať aj verejnosti. Je to síce proces na dlhšie obdobie, ale radi by sme každý rok na tejto lokalite niečo sprístupnili,“ povedal Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM