Anna Šmehilová Rôzne

Alibizmus nitrianskej župy bez hraníc

Studená sprcha v takomto počasí poteší. Tú "mrazivú", ktorú som pocítila dnes, po prečítaní článku „Postihnutých ľudí za susedov nechcú, proti ich nasťahovaniu protestovali", by som však nikomu nepriala.

V prvom momente ma zarazil samotný obsah článku a popisovaná situácia, najhoršia ľadová spúšť však prišla až na konci. O čo ide?

Obyvatelia Ďateliniska (na Rázusovej ulici v Zlatých Moravciach) nesúhlasia so zámerom župy, aby sa medzi ich domami postavilo zariadenie, v ktorom majú bývať ľudia s mentálnym postihnutím. Projekt by sa mal realizovať do konca roka 2015, do kedy by sa tam malo nasťahovať 12 klientov zo zariadenia sociálnych služieb „LIPKA". Reakcia občanov a budúcich susedov na toto zariadenie je odmietavá. Či zlyhala komunikácia, či vyhrali predsudky alebo bol daný objekt pre projekt nesprávne vybraný, posúďte sami TU.

Čo však mňa osobne šokovalo, bol nehorázny alibizmus vedenia kraja. Na konci článku si totiž prečítame nepochopiteľné vyjadrenie k schválenému zámeru Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK):

„Belica: S takýmto postupom nemôžem súhlasiť. Župan Milan Belica si naštudoval, prečo miestni protestovali. Až s odstupom niekoľkých dní naznačil, že na Ďatelinisku sa nakoniec nič stavať nebude. Zdôvodnil to okrem iného tým, že zvolený postup predpokladá najskôr búranie starého a neskôr výstavbu nového domu. To je podľa Belicu neefektívne nakladanie s verejnými financiami. Výber lokality označil za nevhodný a kritizoval tiež nedostatočnú komunikáciu s miestnou samosprávou. „Predseda dáva za pravdu signatárom petície a s takto koncipovaným návrhom projektu nesúhlasí,“ reagoval Belicov hovorca."

V rámci údajov uvádzaných v zápisnici z rokovania zastupiteľstva NSK, na ktorom sa zámer projektu prejednával, nebola k danému materiálu č. 953 žiadna diskusia. Ani jeden z poslancov a ani samotný predseda sa na podrobnosti obsahu, výberu objektov, lokalít, ani k samotnému zámeru nepýtali. Za podporu daného zámeru hlasovalo 48 poslancov. Ani jeden hlas nebol proti, ani jeden hlas sa nezdržal.

Z toho vyplýva jediné. Tento rok budú voľby do VUC. A tak, aj keď je všetko schválené, odhlasované, dohodnuté, treba sa vyhovoriť na neefektívne nakladanie s verejnými financiami a na zlý výber lokality spochybnením konania úradu a expertov. Teraz je predsa vyššia priorita. Hlas voliča. V duchu hesla „nahnevaný volič, nie je môj volič“ ide teda dobrý zámer stranou. Predvolebná kampaň sa začala. A keď kandidujete na post župana, predsa si nemožno pohnevať možných voličov, napríklad aj tých, ktorí bývajú na Rázusovej ulici. Keďže na Slovensku je ešte stále možné pozbavovanie svojprávnosti ľudí s mentálnym postihnutím, záujem týchto 12 ľudí pravdepodobne bez volebného práva nie je pre kandidáta na post župana dôležitý. Žeby chladný kalkul na úkor ľudskosti? Zdá sa.

PhDr. Anna Šmehilová PhD. – kandidátka na krajskú poslankyňu za obvod Nitra

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM