Správy

Alergici v Nitre zažívajú ťažké časy: Problémy im robí peľ vo vzduchu

Na celom území Slovenska sa rozbehla peľová sezóna liesky a jelše. Odborníci v Nitre predpokladajú veľmi vysoké koncentrácie ďalších druhov peľu.

Ilustračný obrázok k článku Alergici v Nitre zažívajú ťažké časy: Problémy im robí peľ vo vzduchu
Zdroj: pixabay.com

Po oteplení v uplynulom týždni došlo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Problémy môžu pociťovať aj alergici v Nitre.

Peľová sezóna

„Na celom území Slovenska sa rozbehla peľová sezóna liesky a jelše. Denné koncentrácie ich peľu v ovzduší dosahovali alergiologicky významné koncentrácie aj v chladnejších oblastiach. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvé peľové zrná brestu, jaseňa a topoľa,“ informuje ÚVZ SR.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky zachytili v Bratislave (184 peľových zŕn v m3 vzduchu), v Košiciach (141 peľových zŕn v m3 vzduchu) a v Banskej Bystrici (44 peľových zŕn v m3 vzduchu).

Prečítajte si tiež

Problémy aj v Nitre

„Najvyššiu dennú koncentráciu peľu jelše 88 peľových zŕn v m3 vzduchu zachytili v Košiciach, v Bratislave to bolo 74 peľových zŕn v m3 vzduchu,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva SR.

Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahol najvyššiu hladinu v Bratislave 787 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Nitre 95 peľových zŕn v m3 vzduchu.

„Peľová sezóna jelše a liesky sa rozbehla na celom území a denné koncentrácie ich peľu dosiahnu alergiologicky významné hladiny. V Bratislave, Nitre a teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme aj veľmi vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách. Mierny nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní). Počas daždivých dní dôjde k dočasnému poklesu koncentrácií peľu v ovzduší,“ píše ÚVZ SR na svojom webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM