Lucia Lauková Rôzne

Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z nitrianskych škôl: Ako to vyzerá na známom gympli, Beethovenke či cirkevnej škole?

Mnohé školy v našom meste zostali zatvorené. Učitelia vstúpili do štrajku a urobili tak radosť školákom, ale aj vrásky na tvárach rodičov. My sme monitorovali, aká je situácia na známych nitrianskych školách.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z nitrianskych škôl: Ako to vyzerá na známom gympli, Beethovenke či cirkevnej škole?
Zdroj: TASR

V pondelok ráno si mnohí mladí Nitrania mohli pospať, ako keby bol stále víkend. Aj v našom meste totiž učitelia viacerých základných či stredných škôl vstúpili do štrajku. My sme preto doobeda zisťovali, ako to vyzerá s výučbou na známych školách v našom meste.

Vyučuje sa bez problémov

„Do štrajku sa zapojilo 13 učiteľov, pedagogický zbor má 40 učiteľov, takže to nijako nenarušilo vyučovanie. Učitelia, ktorých máme to stíhajú zastupovať,“ informoval riaditeľ Svitač zo ZŠ Beethovenova.

Zavretá do odvolania

Na niektorých školách sú však brány zavreté. Jedná sa napríklad o cirkevnú ZŠ sv. Marka. „Z našej školy sa zapojilo 17 učiteľov. Do štrajku sa nezapojili 2 učitelia a vedenie školy, a jedna kolegyňa je PN, teda spolu 5 učiteľov. Rozhodli sme sa školu uzavrieť, zatiaľ na dobu neurčitú. Tým pádom nebude v prevádzke školská jedáleň ani školský klub,“ povedala Jančoková Žáčiková, riaditeľka ZŠ sv. Marka.

Neučí ani známe gymnázium a základná škola

Podobná situácia je aj na Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda. „Na našom gymnáziu sa neučí. 61 učiteľov sa zapojilo do štrajku, dokedy bude štrajk prebiehať neviem povedať, to záleží od nich“, zároveň riaditeľ školy dodáva, „neučí sa ani na našej základnej škole sv. Svorada a Benedikta, tu však vieme zabezpečiť pre žiakov 1. až 4. ročníka základnej školy možnosť pobytu v škole od 7,30 hod. do 12,30 hod. pod dozorom učiteľov, ktorí nie sú zapojení do štrajku,“ vyjadril sa k situácii riaditeľ školy Karol Žák.

Do štrajku sa zapoja o deň neskôr

Na Gymnáziu Golianova sa do štrajku síce učitelia zapoja ale nie od 25. januára. „Do štrajku sa zapoja 7 učitelia, ale až od zajtra. Dohodli sme sa tak kvôli klasifikačnej porade. Naša škola má stále dosť učiteľov na zastupovanie, takže vyučovanie bude prebiehať akoby tu tí 7 učitelia aj boli. Normálne bude fungovať aj školská jedáleň,“ uviedla riaditeľka Gymnázia Golianova Zuzana Hurtová.

Aktuálne informácie o štrajku nájdete v článku – Aktuálna situácia v našom meste: Ktoré školy v Nitre pokračujú v štrajku?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM