Lucia Lauková Samospráva

AKTUÁLNE FOTO: Práce na stavenisku napredujú, prvé dohady o príchode Jaguaru začali pred rokom

Už je to rok čo sa so špekulácií stala realita. V priemyselnom parku idú práce na stavenisku podľa plánu. Pozrite si aktuálne zábery miesta, kde vyrastie automobilka Jaguar Land Rover.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE FOTO: Práce na stavenisku napredujú, prvé dohady o príchode Jaguaru začali pred rokom
Zdroj: TASR

S myšlienkou či príde investor Jaguar Land Rover do nášho mesta sa média pohrávali už pred rokom. Presne v máji v roku 2015 ešte v rovine špekulácií, sa začalo skloňovať meno britskej automobilky aj v súvislosti s Nitrou. V hre však boli aj iné štáty. Zálusk na megainvestíciu si robili najmä Poliaci. Ich nádeje sa však rozplynuli po podpise dokumentu, so slovenskou vládou, o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. Napriek tomu, že výber krajiny a zverejnenie presného miesta avizovali až na mesiac september, rozhodnutie prišlo už začiatkom augusta 2015.

Začal výkup pozemkov

Netrvalo dlho a po oficiálnom ohlásení príchodu automobilky do Nitry, vyplávali na povrch prvé podozrenia, obvinenia z podvodov, ktoré vyústili do možnej žaloby. Tá mala smerovať hneď na najvyššie miesta. Firma skupujúca pozemky chce podať žalobu na lídra mimoparlamentnej Siete Radoslava Procházku za jeho vyjadrenia. „Naša spoločnosť trvá na tom, že sme sa stali predmetom politickej kampane politického šmejda R. Procházku. A aj keď sa snažil veľmi opatrne svoje klamlivé obvinenia formulovať, ako právnik musí vedieť, že bude čeliť žalobe zo strany našej spoločnosti,“ tak znelo ostré stanovisko na internetovej stránke firmy, ktorá chcela podať žalobu.

Prípadom sa začala zaoberať aj prokuratúra. Preveriť okolnosti nariadil Krajský prokurátor v Nitre. „Uložil v tejto veci Okresnej prokuratúre Nitra konať a prijať opatrenia na dôsledné objasnenie podozrení z trestnej činnosti, ku ktorej malo prísť pri predmetnom odkupovaní pozemkov od fyzických osôb,“ znelo vyjadrenie Krajského prokurátora v Nitre Jaroslava Mačeka. Tieto obvinenia padali ešte v auguste minulého roka teda pred samotným podpisom investičnej zmluvy s automobilkou Jaguar Land Rover.

Na predaji pozemkov, kde vyrastie automobilka profituje aj mesto Nitra. V lokalite, kde má nový závod stáť, vlastní mesto sedem parciel s celkovou výmerou viac ako 16 000 štvorcových metrov (m2). O uzatvorenie kúpnej zmluvy požiadala mesto firma MH Invest. Tá radnici navrhla kúpnu cenu, stanovenú znaleckým posudkom vo výške 17,21 eura za m2. Mestskí poslanci ponuku dcérskej spoločnosti Ministerstva hospodárstva, MH Invest prijali a predaj pozemkov odsúhlasili. Z predaja pôdy pod strategický park, tak mesto získa celkovo 275 497,68 eura.

Kapacita 300 000 vozidiel ročne

Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300 000 vozidiel ročne. „Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020 spresnilo MH SR v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

AKTUÁLNE FOTO: Práce na stavenisku napredujú, prvé dohady o príchode Jaguaru zač
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM