Lucia Lauková Rôzne

Ako znie Pešia zóna či park v Nitre? Tomáš občas počuje aj čo by nemal, ROZHOVOR

Tomáš nahráva zvuky prírody ale aj ruch mesta. Aj Nitra má svoje nahrávky. Ako prezradil v rozhovore, občas počuje aj čo by nemal.

Ilustračný obrázok k článku Ako znie Pešia zóna či park v Nitre? Tomáš občas počuje aj čo by nemal, ROZHOVOR
15
Galéria
Zdroj: Tomáš Lazár

Tomáš Lazár má 34 rokov a pochádza z Partizánskeho. Ja autorom zaujímavého projektu s názvom Ako znie krajina, ktorý prináša, ako z názvu vyplýva, zvuky rôznych miest. Okrem fotiek sa teda už môžete aj započúvať do ruchu mesta ale aj štebotu vtákov. Tomáš sa okrem jeho projektu venuje úctyhodnému zoznamu aktivít. Hrá v Divadle Na Hrane, píše aforizmy, pracuje na druhej knihe, maľuje a kreslí karikatúry.

Nás však zaujímal projekt Ako znie krajina, pretože Tomáš zachytil aj zvuky z rôznych kútov Nitry. V rozhovore nám porozprával o svojom projekte aj o nahrávaní pod Zoborom viac.

Predstavte nám váš projekt.

Ako znie krajina je projekt, ktorý si dal za cieľ nahrávať a mapovať akustickú tvár krajiny. Jednotlivé záznamy sú umiestnené v interaktívnej mape, takže návštevník si v nej vyberie miesto a môže si vypočuť, ako znie. Aktuálne je v mape 128 špendlíkov, čo znamená 128 lokalít, ktoré som navštívil a akusticky zmapoval. Okrem mapy je na stránke aj sekcia „minúty ticha“, kde je prehrávač s playlistom, v ktorom je možné počúvať dlhšie záznamy väčšinou z prírody. Môžu slúžiť ako zvuková kulisa pri práci, alebo len tak, namiesto rádia.

Ako vznikol nápad a prečo, pre koho sú nahrávky určené?

Stránka Ako znie krajina vznikala postupne, ale na začiatku všetkého bola vášeň pre zvuk a jeho záznam, ktorá sa zrodila ešte v študentskom rádiu, niekedy v rokoch 2005 – 2009 a pretrvala až dodnes. Pôvodne som chcel nahrávať rôzne ruchy, zvukové efekty a podklady pre rozhlasové potreby, o mape som vôbec neuvažoval. Tá sa zrodila až v roku 2015. Celý projekt je neziskový a je to čisto len moja záľuba, takže nemám žiaden biznis plán. Vlastne nemám žiaden plán, len nahrávam, vkladám nahrávky do mapy a podchvíľou sa mi niekto ozve, že sa mu to páči a že mi fandí a to je vlastne celé. Čiže nahrávky sú určené pre tých, ktorí ich chcú počúvať :).

Prečo ste si na nahrávanie vybrali Nitru?

Rád nahrávam všade, kde sa nachádzam a odkiaľ ešte nemám v mape špendlík a keďže moja manželka pochádza tak trochu z Nitry a tak trochu zo Šurianok, využil som to, že sme boli v Nitre, vzal som si so sebou techniku a vybral sa do terénu.

Ktoré lokality ste v Nitre navštívili?

Vždy sa snažím nahrať miesta, ktoré sú podľa mňa akusticky zaujímavé. Viac ako hlučné miesta ma priťahujú tie tichšie a pokojnejšie, preto som si najprv v mape vyhliadol zelené plochy a manželka mi poradila park a okolie rieky. Tam som toho nahral najviac. Chcel som však zachytiť aj takú tú spleť ruchov, krokov, hlasov, čiže to, čo počuť na námestiach, peších zónach, kde nerušia autá. Tam je tá pravá človečina, ktorá vytvára mestskú atmosféru, ktorú mám veľmi rád. Našiel som ju aj v Nitre a myslím, že sa mi ju podarilo pekne zachytiť pri divadle, ako začína Štefániková trieda.

Zdroj: Tomáš Lazár

Kde nahrávate najčastejšie?

Najviac nahrávok mám zo Žiliny a okolia, keďže tam žijem, ale snažím sa postupne pokrývať aj ostatné miesta. Zatiaľ nahrávam všetko sám, len z východného Slovenska občas prispeje Oto Novák. V Nitre som nahrával prvýkrát, ale keď budem mať možnosť, určite ešte čosi nahrám.

Stalo sa vám, že ste nahrali niečo nezvyčajné?

Veselá príhoda z natáčania? :) Veľa vtipných príhod nemám. Občas, keď nahrávam na sídlisku a ľudia majú otvorené okná, tak počujem aj niečo, čo by som možno nemal, ale inak nič také. No najviac ma asi prekvapuje, aké ťažké je nájsť miesta, kde by nebolo počuť civilizáciu. Nevravím, že také nie sú, len ich už nie je mnoho.

Aké sú reakcie ľudí?

Reakcie ľudí, ktorí ma vidia pri nahrávaní sú rôzne. Ide o to, že sa pri nahrávaní snažím stáť úplne nehybne, kvôli minimalizovaniu ruchov. A keď takto nehybne stojaceho človeka vidíte niekde uprostred lesa a nevšimnete si hneď techniku, uznávam, že to môže vyzerať čudne, takže reakcie týchto ľudí sú naozaj rôzne. Niektorí sa snažia vyhnúť „čudákovi“, iní kvôli tomu, že vidia mikrofóny. Tak či tak, väčšinou môžem nerušene nahrávať, ale občas sa niekto pristaví a spýta sa, čo robím. Vôbec mi to nevadí a rád sa porozprávam. Pokiaľ ide o reakcie na projekt, tak tie sú takmer všetky pozitívne. Zdá sa, že sa to ľuďom páči, čo ma teší, ale robil by som to aj keby na stránku nik nechodil, pretože ma to baví.

Koľko času strávite nahrávaním a koľko záznamu nahráte?

To záleží od okolností. Konkrétne v Nitre som nahral osem alebo deväť nahrávok, z čoho použiteľných bolo šesť a trvalo mi to asi tri hodiny vrátane presunov, rozkladania a balenia techniky.

Upravujete nejakým spôsobom nahrávky?

Nahrávky nijako neupravujem, nepridávam žiadne efekty, ani nemiešam viacero záznamov dohromady. Jediné, čo robím, je, že vystrihávam časti, ktoré ma vyrušujú. Keď som nahrával v parku, práve letelo okolo rogalo, to som zo záznamu vystrihol. Alebo keď počuť v nahrávke ľudí, ktorí hovoria niečo konkrétne, prípadne spomínajú mená, tak to väčšinou vystrihujem, aby som nenarúšal súkromie a hlavne preto, že tí ľudia často ani nevedia, že ich nahrávam. Pripadalo by mi to nekorektné. Ak usúdim, že je to dostatočne anonymné a dané hlasy záznam obohacujú, či dotvárajú atmosféru, nechám ich tam. Ide mi hlavne o to, aby boli nahrávky príjemné na počúvanie.

Zvuky Nitry si môžete vypočuť TU!

Ako znie Pešia zóna či park v Nitre? Tomáš občas počuje aj čoby nemal, ROZHOVOR
15
Galéria
Zdroj: Tomáš Lazár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM