Lucia Lauková Kultúra

Akademická Nitra oslávi tento rok 40 rokov: Jubilejný ročník bude hostiť špičkové folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia

Festival Akademická Nitra oslávi 40 rokov. Jubilejný ročník prinesie vystúpenia špičkových slovenských a zahraničných folklórnych súborov.

Ilustračný obrázok k článku Akademická Nitra oslávi tento rok 40 rokov: Jubilejný ročník bude hostiť špičkové folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia
Zdroj: TASR

Účasť špičkových akademických folklórnych súborov zo Slovenska i zahraničia očakávajú aj tento rok organizátori jubilejného 40. ročníka festivalu Akademická Nitra. Podujatie, ktoré je súťažnou prehliadkou tvorby domácich a zahraničných súborov, sa tento rok bude konať od 4. do 10. júla v priestoroch Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) a v Divadle Andreja Bagara v Nitre.

„Na základe dlhoročnej tradície a veľmi dobrých ohlasov na akademický festival zo strany folklórnych súborov očakávame v tomto roku účasť 11 slovenských a piatich zahraničných kvalitných akademických súborov,“ uvádzajú tvorcovia festivalu organizovaného UKF a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Ako pripomínajú organizátori Akademickej Nitry, hlavným poslaním festivalu je rozvíjať pozitívny vzťah k národným tradíciám, konfrontovať dosiahnuté výsledky v záujmovej umeleckej činnosti, vzájomne si vymieňať skúsenosti z práce so zahraničnými súbormi, nadväzovať s nimi priateľstvá a spoznávať život a problémy mladých ľudí vo svete. Aby sa tieto ciele darilo čo najviac napĺňať, súčasťou Akademickej Nitry budú opäť aj rôzne sprievodné podujatia. Nebude chýbať tradičný festivalový sprievod mestom, pripravená je aj prezentácia účastníkov podujatia na rôznych pódiách a javiskách v meste a tiež viacero vystúpení zahraničných súborov v okolí Nitry. Súčasťou festivalu bude aj vedecká konferencia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM