Rastislav Búgel Krimi

Ak nechcete mať tenšiu peňaženku, tak fakt bacha: Za toto v meste cvakáme pokutu najčastejšie!

Asi väčšina z náš už v živote dostala nejakú tú pokutu. Minulý rok ju v uliciach Nitry obchytila poriadna kopa ľudí. Pokuty sa dávali za všeličo, tieto priestupky sa však opakovali najčastejšie...

Ilustračný obrázok k článku Ak nechcete mať tenšiu peňaženku, tak fakt bacha: Za toto v meste cvakáme pokutu najčastejšie!
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianski mestskí policajti zverejnili svoju správu o činnosti za rok 2014. Dozvedáme sa z nej mnoho zaujímavých informácií ohľadne priestupkov, ktoré sa stali v našom meste.

Podľa tejto správy mestskí muži zákona riešili od januára až do decembra minulého roka celkovo 19 135 priestupkov. Pre porovnanie, v roku 2013 zaevidovali o 1088 priestupkov viac. Nie každý priestupok bol ale vlani riešený pokutou. V blokovom konaní bolo riešených 12 900 priestupkov. Nitrianski mestskí policajti na pokutách dovedna vyzbierali 267 715 eur. Táto suma predstavuje pokles o 44 950 eur v porovnaní s rokom 2013. Priemerná suma udelenej pokuty sa napokon ustálila na 20,7 eur.

Najčastejšie sa opakujúcimi priestupkami sú priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Tých zaznamenali nitrianski mestskí policajti minulý rok až 15 126. Na celkovom objeme zistených priestupkov sa tieto dopravné podieľali až 79%, pričom pri nich bolo udelených 11 075 pokút v celkovej sume 236 770 eur. V dopravnej sfére bolo najčastejším priestupkom nerešpektovanie dopravného značenia „Spoplatnené parkovanie“ (4874 priestupkov), nasledoval Zákaz vjazdu (2396 priestupkov) a napokon státie na chodníku (1308 priestupkov). Policajti založili za celý rok dokopy „papuče“ v 7602 prípadoch.

V oblasti verejného poriadku bolo za hodnotené obdobie mestskou políciou riešených celkom 3629 priestupkov, ktoré sa na všetkých zistených priestupkoch podieľali 18,9 %. Podľa druhu priestupkov na úseku verejného poriadku boli v najvýraznejšej miere zastúpené priestupky požívania alkoholu na zakázaných miestach, znečisťovanie verejného priestranstva a rušenie nočného pokoja. V roku 2014 MsP v Nitre zaevidovala 126 vrakov a dlhodobo nepojazdných vozidiel, pričom sa podarilo z ulíc odstrániť až 112 takýchto áut. Mestská polícia sa v uplynulom roku zamerala aj na ochranu nefajčiarov. Na zastávkach MHD a SAD zistila 573 priestupkov, ktoré boli riešené blokovými pokutami v celkovej sume 7770 eur.

Čítajte tiež:

Políciu najviac zamestnávala Mostná ulica: Vlani tu došlo k 19 násilným či­nom!

Pohoršujúce správanie v uliciach: Mestskí policajti ho často môžu riešiť iba dohovorom

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM