Monika Földešiová Rôzne

Aj nevidiaci môžu "vidieť" film

Štvrtý rok funguje v Nitre kino pre nevidiacich. Premietať začalo koncom augusta 2007 v stredisku Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska na Nedbalovej ulici a dlhší čas bolo jediným na Slovensku.

„V súčasnosti funguje premietanie pre nevidiacich aj v Prešove a od januára tohto roka začala premietať rovnakým spôsobom ako my knižnica v Bratislave,“ uviedol podpredseda únie Josef Zbranek. V Nitre premietli doteraz zhruba 30 filmov. //„Plánovali sme premietať raz mesačne. Problémom však je nedostatok filmov, chýbajú najmä filmy so slovenským komentárom,“ //konštatoval Zbranek. Jedno premietanie navštívi priemerne desať ľudí. //„Je to individuálne. Niekedy príde 20 ľudí, inokedy traja,“ //hodnotí podpredseda únie.

Film premietaný v kine pre nevidiacich je špecifický tým, že dianie na plátne približuje nevidiacim a slabozrakým v prestávkach medzi dialógmi komentár. „Moderátor opisuje, čo sa deje na plátne, čo robia herci, pretože zrakovo postihnutý človek to nevidí. Napríklad, že herec vystúpil z auta, kam ide, ako sa tvári, čo robí,“ priblížil špecifický dabing Zbranek. „Premietali sme už Jánošíka, Slepé lásky, Štěstí, Zapomenuté světlo, Postřižiny aj seriál Chalupáři.“

Väčšina premietaných filmov má český komentár. Nevidiaci by uvítali viac filmov so slovenským dabingom, no tie na trhu chýbajú. Problémom je aj zháňanie práv na premietanie filmov. „Na Slovensku je tých filmov so špeciálnym dabingom málo, edície sú limitované. Využívame napríklad aj DVD tituly, ktoré vychádzajú ako prílohy denníkov či časopisov. No pravdou je, že tie nie sú určené na verejné premietanie.“ Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska má vyše 5500 členov, z toho vyše 800 žije v Nitrianskom kra­ji.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM