Valovičová Zuzana Rôzne

Aj netopiere potrebujú pomoc...

Ich piskot môžu počuť najmä obyvatelia panelákov na Klokočine. Nových susedov si však nevyberáme.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo boli tieto nočné tvory nútené nájsť si obydlia v škárach panelákov? Prírodné prostredie, ktoré im je vlastné, sa neustále zmenšuje. Možno práve preto sú netopiere, vedecky nazývané Chiroptera, nútené nájsť si iné vhodné miesto na bývanie.

Návrat netopierov do prirodzenejšieho prostredia, uchrániť ich životy a napokon i vyhovieť obyvateľom sídliska… To je snahou neformálnej skupiny Škola hore nohami, ktorú tvoria Bc. Matúš Kováč, Bc. Juraj Filo a Ing. Martin Ceľuch, PhD.. Šírením osvety chcú vyvrátiť mýty o týchto užitočných tvoroch a zabezpečiť bezpečné spolunažívanie s obyvateľmi Nitry. Zatepľovaním panelákov bývajú často pochované zaživa v štrbinách budov, preto sa im ochrancovia rozhodli pomôcť. Tieto cicavce sú na Slovensku zákonom chránené!

Členovia neformálnej skupiny, Škola hore nohami, sa prihlásili do 6. ročníka Klubu darcov, kde získali pre svoju myšlienku grant 900 eur. Hlavným cieľom projektu je vytvoriť pre tieto tvory špeciálne betónové búdky. V ústrety im vyšla ZŠ Na Hôrke, ktorá súhlasí s umiestnením náhradných stanovíšť a úkrytov pre netopierov na bočnej strane budovy školy. „Veríme, že búdky budú zavesené do konca roka,“ dúfa pán Ceľuch, člen združenia pre ochranu netopierov.

Netopiere
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM