Monika Földešiová Rôzne

Aj kostolom sa ujde

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlenil na obnovu národných kultúrnych pamiatok zo svojho tohtoročného rozpočtu dotáciu 28.200 eur. Tieto peniaze boli na návrh Komisie kultúry Zastupiteľstva NSK rozdelené pre 19 žiadateľov.

Výška dotácie jednému žiadateľovi neprekročila sumu 3319 eur. Nevyužité finančné prostriedky neprechádzajú na ďalší rok a nesmú byť použité na iné účely, než aké boli uvedené v zmluve o poskytnutí dotácie.
Z celkovej sumy vyčlenenej na obnovu národných kultúrnych pamiatok v Nitrianskom kraji smeruje 9900 eur na rekonštrukciu šiestich kostolov a sakrálnych stavieb. Na obnovenie interiéru renesančnej kaplnky Svätého kríža v Radošine zo 17. storočia získala rímskokatolícka cirkev 1400 eur. Rovnaká suma je určená aj na rekonštrukciu sochárskej výzdoby a architektonických článkov priečelia rímskokatolíckeho Kostola sv. Ondreja v Komárne z 18. storočia. Barokový kostol je jednou z dominánt mesta. Na jeho stavbu bol použitý materiál z novozámockej pevnosti. Jedna časť zle postaveného kostola sa však v decembri 1738 zrútila. Podľa tradície do popraskanej steny kostola narazil koč, ktorý spôsobil jeho zrútenie. Dotáciou vo výške 1400 eur podporí NSK aj rekonštrukčné práce na objekte rímskokatolíckeho gotického kostola Narodenia Panny Márie v Dolných Lefantovciach. Kostol bol postavený v roku 1559 a nachádza sa v ňom pôvodná gotická krstiteľnica.
Farnosť v Bíni získa z rozpočtu NSK 1900 eur na reštaurátorský a sondážny archeologický výskum románskej Rotundy dvanástich apoštolov. Rotunda pochádza zo začiatku 12. storočia, obnovená bola v 18. storočí. Postavená je z tehál, strecha má tvar prilby a je zhotovená zo šindľov. Na vrchole sa nachádza apoštolský dvojkríž svätého Štefana. Vnútri rotundy sú zvyšky malieb z 12. storočia. Rovnakú dotáciu ako rotunda v Bíni získala aj Farnosť Lúčnica nad Žitavou na opravu vonkajšej fasády neskorobarokového rímskokatolíckeho Kostola sv. Jána Nepomuckého, pochádzajúceho z roku 1763 a mesto Zlaté Moravce na rekonštrukciu neorománskeho mauzólea rodiny Migazziovcov. Kamenné mauzóleum bolo dokončené v roku 1897. Hrobka je miestom posledného odpočinku hlavného tekovského župana grófa Viliama Migazziho a jeho manželky Antónie. Interiér hrobky tvorí oltár z bieleho mramoru. Pri bočných stenách sa nachádzajú kamenné sarkofágy z čierneho mramoru, v ktorých sú uložené telá šľachticov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM