Monika Földešiová Rôzne

Aj keď predražené, ale otvorené

Rekonštrukcia bývalej detskej nemocnice na zariadenie pre seniorov na Zobore prebiehalo od januára minulého roka, k samotnej úprave objektu však došlo po cca 6 rokoch, kedy bolo mesto nútené čerpať prostriedky predovšetkým zo svojho „vrecka“.

Zariadenie pre seniorov (ZS), ktorého súčasťou je aj Zariadenie pre opatrovateľské služby (ZOS), ponúka nadštandardné služby a podľa projektanta Ladislava Struhára je budovaný na základe európskeho vzoru. Na Slovensku by mal byť prvý svojho druhu. Nový domov vie poskytnúť 164 obyvateľom, v domove dôchodcov 114 a opatrovateľskej služby 50. Pomoc poskytne aj nemobilných a rizikovým pacientom.

Podľa pôvodných odhadov malo byť zariadenie otvorené od novembra minulého roka, termín sa však posunul na január 2011. Kvôli chybeniu dodávateľa stavby sa stal konečným termínom začiatok mája 2011.

O služby v novom zariadení je podľa informácií z mestského úradu veľký záujem. K 1. aprílu 2011 bolo v evidencii celkovo 216 žiadateľov. „Prijímanie klientov sa začalo prvý májový týždeň. Najskôr sa presťahovali klienti zo Zariadenia opatrovateľskej služby J. Kráľa a následne sa prijímajú klienti z domácností. Prijatie do plného stavu, teda 107 klientov do ZS a 50 klientov do ZOS, predpokladáme v polovici júna 2011,“ uviedla vedúca Odboru sociálnych služieb na Mestskom úrade v Nitre Naďa Šimová. Výšku úhrady za poskytované sociálne služby v zariadení upravuje všeobecne záväzné nariadenie. Priemerná platba v ZS je 290 eur, v ZS sa pohybuje vo výške 311 eur. „V Zariadení pre seniorov Zobor nájdu klienti okrem štandardných služieb aj kaderníctvo, manikúru, pedikúru, cukráreň, zimnú záhradu a átrium, spoločenskú dvoranu pre spoločenské vyžitie, knižnicu a kaplnku,“ informovala Šimová.

Celkové náklady na rekonštrukciu budovy bývalej detskej nemocnice dosiahli sumu 4.470.000 eur. Magistrát sa okrem toho bude podieľať aj na spolufinancovaní poskytovaných služieb. Na rok 2011 už poslanci na tento účel schválili sumu vo výške 500.000 eur. Samotné stavebné práce sa oproti pôvodným predpokladom skomplikovali a tým aj predražili. Neplánované a opätovné opravy sa museli previesť na streche, riešiť sa musel aj nevyhovujúci stav balkónov či nesprávne použitie zateplovacieho materiálu. Niektoré z nich však musela uhradiť stavebná firma, nie Mesto Nitra.

Zdroj: TASR, Nitra 24 Foto: Nitra24, objekt pred a po rekonštrukcii

detska nemocnica
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM