Monika Földešiová Tlačové správy

Aby ste nemali doma alergika: Prevencia u detí sa začína už počas tehotenstva

Svetová alergologická organizácia (WAO) vyhlásila 8. júl za Svetový deň alergie. Slovenská pediatrická spoločnosť pri tejto príležitosti upozorňuje, že výskyt alergií u detí na Slovensku stúpa a v súčasnosti každé tretie dieťa trpí na niektorý typ alergie.

Ilustračný obrázok k článku Aby ste nemali doma alergika: Prevencia u detí sa začína už počas tehotenstva
Zdroj: istockphoto.com

Výskyt alergií sa celosvetovo zvyšuje, prejavy alergie sa stáli jedným z najzávažnejších medicínskych problémov. V rozvinutých krajinách sa počet alergikov odhaduje až na 30 % populácie, pričom pred sto rokmi sa počet alergikov pohyboval na úrovni 1 % obyvateľov.
„V prípade výskytu alergií môžeme hovoriť až o epidemickom náraste najmä u detí,“ hovorí predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc. „Najúčinnejším opatrením pred ochoreniami je vo všeobecnosti prevencia. A prevencia pred alergiami sa môže začínať omnoho skôr, než sa dieťa narodí. Adekvátnou výživou môže už aj tehotná matka ovplyvniť správne budovanie imunitného systému u svojho dieťaťa.“

Nárast výskytu alergických ochorení nemá jednoznačné vysvetlenie, avšak veľká časť odbornej lekárskej verejnosti sa prikláňa k tzv. hygienickej teórii. Podľa nej tým, že žijeme vo veľmi čistom prostredí, znižujeme kontakt nášho imunitného systému s prirodzenou mikroflórou. Nedostatočnou stimuláciou imunitného systému mikroorganizmami najmä v ranom detskom veku sa vyvíjajú imunitné mechanizmy „nesprávnym smerom“, napríklad k alergiám, či autoimunitným ochoreniam.

Čo je alergia?

Alergia nie je ochorenie v klasickom zmysle slova, ale porucha, počas ktorej imunitný systém reaguje prehnane na neškodnú látku, vyhodnotí ju ako rizikovú a spustí obrannú reakciu.

Spúšťačmi alergií bývajú zvyčajne látky bielkovinovej povahy (alergény) pochádzajúce z rôznych prírodných zdrojov – peľové zrná, roztoče, zvieratá, plesne, hmyz či potraviny. Podľa Bielej knihy alergií, ktorú vydala Svetová alergologická organizácia, až pol miliardy ľudí na svete – z toho najväčšiu časť tvoria deti – trpí alergiou na niektorú z potravín.

„V prvých mesiacoch života sa ako najčastejšia alergická reakcia u dieťaťa objavuje alergia na bielkovinu kravského mlieka,“ hovorí popredný slovenský imunológ a alergológ, doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA.

Zdroj: shutterstock.com

Aká je prevencia?

Jedna z najvážnejších otázok, ktorú riešia vedecké a lekárske odborné kapacity v oblasti alergológie a imunológie je, čo robiť preto, aby sa výskyt alergie znižoval. Zázračný liek na alergiu neexistuje, vhodná je však prevencia. Prevenciu pred alergiami môže mať v rukách už budúca mamička dieťaťa, ktorá by mala dodržiavať pravidlá pre pestrú, zdravú a vyváženú stravu s dostatkom pohybu a spánku. Úplným tabu by mali byť cigarety, (je dokázané, že deti matiek – fajčiarok majú zvýšený výskyt astmy), alkohol či iné návykové látky.

Významný vplyv v ďalšom vývoji má strava. Keďže až 70 % imunitného systému sídli v tráviacom trakte, prakticky všetko, čo jeme, ovplyvňuje jeho činnosť. „Rozhodne najlepším spôsobom prevencie alergií je výhradné dojčenie v prvých mesiacoch života,“ hovorí predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc. „Medzi 4. až 7. mesiacom vzniká u dieťaťa tzv. imunologické okno, obdobie, v ktorom by sa malo dieťa začať oboznamovať postupne s ďalšími potravinami, aby si imunitný systém postupne zvykal na podnety zo stravy.“

Zdroj: istockphoto.com

Čo s alergikom?

Rodičia môžu mať na alergiu iba podozrenie, najmä ak je niektorý z rodičov alergik. Vtedy je riziko vzniku alergie u ich dieťaťa takmer 50 %, ale pokiaľ obaja rodičia trpia alergiou stúpa riziko na viac než 70 %.
„Alergickú reakciu organizmu nie je ľahké zvládnuť, keďže ide o „falošný“ poplach a spočiatku nie je vôbec ľahké určiť, čo vlastne vyprovokovalo takúto reakciu,“ hovorí doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD. „Aby získali rodičia istotu, mali by príznaky čo najskôr konzultovať s pediatrom.“

O možnom riziku výskytu alergií u svojho dieťatka sa môže dnes rodič informovať už pri prvej návšteve pediatra. „Pri návšteve v ambulancii by lekára mali na výskyt alergie v rodine upozorniť. V rámci účinnej prevencie pediater zváži, ako postupovať od prvých týždňov života. Preventívnym protialergických opatrením je dojčenie, pri jeho nemožnosti u rizikových detí používanie hypoalergénnych mliečnych formúl (tzv. HA-mlieka) počas prvých 4–6 mesiacov života. Dôležitú úlohu v prevencii alergií má včasné objavenie rizika, napr. pomocou dotazníka rodinnej alergologickej anamnézy,“ dopĺňa doc. Jeseňák.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM