Rastislav Búgel Rôzne

A je koniec: Centrum Slniečko ukončilo projekt intervenčného centra

Nezisková organizácia Centrum Slniečko ukončila projekt Intervenčné centrum Slniečko. To slúžilo detským obetiam násilia a rodinám ohrozeným násilím.

Ilustračný obrázok k článku A je koniec: Centrum Slniečko ukončilo projekt intervenčného centra
Zdroj: TASR

Intervenčné centrum pre pomoc detským obetiam násilia – týrania, sexuálneho zneužívania, zanedbávania, rizikovým deťom a rizikovým rodinám ohrozených násilím realizovala organizácia v Nitre v období od októbra 2014 do konca septembra tohto roka v rámci operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. „Hlavným cieľom projektu bola realizácia systému ochrany a vykonávania opatrení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately detským obetiam násilia, rizikovým deťom a rodinám,“ informovala projektová manažérka Simona Nagy.

Aj s preventívnymi programami

Špecifickým cieľom projektu bolo vytvorenie komplexného špeciálneho intervenčného centra zameraného na depistáž, výkon opatrení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately a na odbornú multidisciplinárnu prácu so syndrómom týraného, zneužívaného a zanedbaného dieťaťa, rizikovými deťmi a rodinami (CAN). Pracovníci Centra Slniečko realizovali tiež preventívne programy pre deti z rizikového prostredia, pre deti vo veku od troch do 18 rokov v Nitrianskom kraji, zamerané na prevenciu a identifikáciu syndrómom CAN. Zároveň realizovali informačnú kampaň zameranú na šírenia osvety v oblasti pomoci a riešenia problematiky detí.

Pomoc deťom a rodinám

Cieľovou skupinou projektu boli týrané, zneužívané a zanedbávané deti, tiež deti, u ktorých je podozrenie na týranie, sexuálne zneužívanie, rizikové deti (zo sociálne slabých rodín, nepodnetného rodinného prostredia, postihnuté deti, deti rodičov v rozvodovom konaní, deti ulice, deti s mentálnym hendikepom). K rizikovým rodinám patria sociálne znevýhodnené, sociálne vylúčené, rodiny, v ktorých sa už násilie vyskytovalo, rodiny, do ktorých je dieťa umiestnené po pobyte v detskom domove.

Prekročili očakávania

Hlavnými aktivitami projektu boli prevádzkovanie a aktivity Intervenčného centra Slniečko, vzdelávanie zamestnancov centra za účelom zvýšenia úrovne vykonávaných opatrení a informačná kampaň k tejto problematike. Podľa pôvodných zámerov malo byť do podporených projektov zapojených 1082 ľudí, z toho 325 mužov a 757 žien. V skutočnosti na projekte participovalo 1738 osôb, z toho 801 mužov a 937 žien. V projekte malo byť vyškolených 13 ľudí, v skutočnosti ich bolo 20. Výstupy projektu malo využiť 105 príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít, v skutočnosti ho využilo o 240 viac.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM