Lucia Lauková Kultúra

40. ročník festivalu Akademická Nitra je za nami: TOTO sú víťazi

Festival Akademická Nitra je minulosťou. Vidieť sme mohli množstvo predstavení. Niektoré z nich sa stali tými najlepšími.

Ilustračný obrázok k článku 40. ročník festivalu Akademická Nitra je za nami: TOTO sú víťazi
Zdroj: TASR

Zahraničným laureátom tohtoročnej Akademickej Nitry sa stal folklórny súbor Promni z Poľska, domácim víťazom je Folklórny súbor Hornád z Košíc. Rozhodla o tom sedemčlenná odborná porota. Jubilejný 40. ročník Medzinárodného akademického festivalu folklórnych súborov, ktorý je jediným festivalom tohto druhu na svete, sa dnes skončil v Nitre. Predstavilo sa na ňom 11 slovenských a päť zahraničných akademických súborov z Česka, Poľska, Bulharska, Gruzínska a Azerbajdžanu. Reprezentačný galaprogram ukončilo symbolické odovzdanie štafety Technickej univerzite vo Zvolene, ktorá bude organizovať Akademickú Nitru 2017, informovala Jana Krajčovičová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá bola spoluorganizátorom tohtoročného festivalu.

Získali si divákov

Ľudový umelecký súbor Žofie Solarzowej Promni, ktorý reprezentuje Varšavskú školu spoločenských vied, si porotu i divákov získal pásmom s názvom Tańce Lachów Sądeckich. Program zahŕňal spevy a tance, vyjadrujúce pyšný i slobodný charakter miestnych obyvateľov. Folklórny súbor Hornád pôsobiaci pri Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zvíťazil s programom Maľovaní v choreografii Štefana Šteca. Choreografia spracováva autentické zápisky umelca, impresionistického maliara Jozefa Teodora Moussona, ktorý v roku 1911 prišiel do Michaloviec ako učiteľ a tvoril až do začiatku 40. rokov 20. storočia. Popis jeho pocitov z nepoznanej krásy krojovaného Zemplína a jeho tradičného obyvateľstva, ktoré následne spracovával a stvárňoval na plátne, inšpiruje súbor a zároveň dopĺňa možnosti interpretácie, poznanie emócii, pocitov, krásy tradičnej kultúry dolného Zemplína v konkrétnom období jeho tvorby.

Rozvíjajú vzťah k tradíciám

Hlavným poslaním akademického festivalu folklórnych súborov je rozvíjať pozitívny vzťah k národným tradíciám, konfrontovať dosiahnuté výsledky v záujmovej umeleckej činnosti, vzájomne si vymieňať skúsenosti z práce so zahraničnými súbormi, nadväzovať s nimi priateľstvá a spoznávať život a problémy mladých ľudí vo svete. Súčasťou Akademickej Nitry boli už tradične rôzne sprievodné podujatia. Nechýbal festivalový sprievod mestom, prezentácia účastníkov podujatia na rôznych pódiách a javiskách v meste a viacero vystúpení zahraničných súborov v okolí Nitry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM