Rastislav Búgel Rôzne

3D tlač a repliky zbraní: Archeológovia ukázali výsledky najnovších výskumov

Najnovšie výsledky z výskumov z Nitry a jej okolia, ale aj ukážky práce archeológov a reštaurátorov dnes priniesol Deň otvorených dverí na Archeologickom ústave SAV v Nitre. Kým po minulé roky boli prezentované výskumné práce z terénu, tento rok vedci pripravili ukážky ďalšieho spracovávania nálezov

Ilustračný obrázok k článku 3D tlač a repliky zbraní: Archeológovia ukázali výsledky najnovších výskumov
Zdroj: TASR

„V predchádza­júcich ročníkoch dňa otvorených dverí sme sa koncentrovali skôr na metodiku výskumu a vykopávky ako také a teraz sa viacej zameriavame na to, čo sa ďalej deje s objavenými nálezmi. Našich návštevníkov veľmi zaujala činnosť napríklad antropologického laboratória či práca našich reštaurátorov. Okrem toho sú tu prezentované stredoveké lokality z Nitry, 3D rekonštrukcie z nálezísk, ktoré naše pracovisko vytvára a tlačí na 3D tlačiarni, ukážky hmotnej kultúry, keramiky, kachlíc, predmetov z pohrebísk, ale aj rôzne repliky zbraní a zbroje,“ uviedol archeológ Michal Holeščák.

Ako pripomenul, predovšetkým pre študentov archeológie a histórie, ale aj pre verejnosť sú veľmi atraktívne prednášky, ktoré prinášajú poznatky aj z tých výskumov, ktoré ešte neboli nikde publikované. Tak ako celé dnešné podujatie aj prednášky sú zamerané na tému stredoveká Nitra a jej okolie z pohľadu archeológie. V rámci prezentácií tak odznejú odborné príspevky o nových nálezoch z okolia Nitry, o dejinách mesta v časoch avarského kaganátu, o podobe Zoborského kláštora v 18. storočí, o výskume kostola sv. Michala v Dražovciach, o nálezoch mincí a ich význame v stredovekom mincovníctve či o dokladoch lukostreľby v stredovekej Ni­tre.

FOTO: Archeológovia ukázali výsledky najnovších výskumov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM