Lucia Lauková Kultúra

25. ročník Divadelnej Nitry sa skončil: Program sledovalo vyše 8-tisíc divákov

Medzinárodný festival Divadelná Nitra má za sebou svoj 25.ročník. Množstvo podujatí a predstavení si nenechalo ujsť tisíce návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku 25. ročník Divadelnej Nitry sa skončil: Program sledovalo vyše 8-tisíc divákov
Foto: Rastislav Búgel

Francúzskou inscenáciou Zrazu noc sa v Nitre skončil jubilejný 25. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Počas šiestich dní mohli diváci navštíviť 16 predstavení v hlavnom programe a sprievodnej sekcii Festival Plus.

Spolu 8500 návštevníkov

Okrem slovenských mohli sledovať aj inscenácie z Česka, Francúzska, Poľska, Iraku, Ukrajiny a zo Švédska. V hlavnom programe navštívilo 12 predstavení 2950 divákov, štyri predstavenia v sprievodnej sekcii si pozrelo 1050 divákov. Sprievodný program so 77 podujatiami sledovalo 4500 ľudí. Spolu 8500 návštevníkov sa zúčastnilo na predstaveniach a podujatiach, ktoré počas celého roka pripravovali organizátori festivalu Divadelná Nitra.

Návštevnosť zhodnotila riaditeľka

Mottom tohtoročnej Divadelnej Nitry bola otázka Óda na radosť? s podtitulom (minulosť – prítomnosť – budúcnosť). „Mnohé divadelné inscenácie, filmy, výtvarné diela či diskusie priniesli vážne témy ako vykorenenosť, strata domova, emigrácia, spochybnenie i hľadanie identity, pocit prázdnoty života, vyrovnávanie sa s minulosťou. Podarilo sa nám uskutočniť rozmanitý a náročný program, návštevnosť predstavení aj všetkých akcií bola veľmi dobrá,“ zhodnotila riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Bohatý program

Do Nitry zavítalo 209 profesionálov z umeleckých, produkčných, technických a organizačných zložiek z 11 hosťujúcich súborov v hlavnom programe, ďalších 40 technikov z oboch nitrianskych divadiel a externých spolupracovníkov sa podieľalo na zabezpečení programu. V sprievodnom programe účinkovalo 350 vystupujúcich. Bohatý sprievodný program priniesol do nitrianskych ulíc desiatky performancií, výstav, filmov, dielní, diskusií a rôznorodých aktivít.

Vzniklo komunitné centrum

Téma festivalu zaznela v hudobných vystúpeniach a vo výtvarných dielach vytvorených priamo pre festival. Počas festivalu vzniklo aj Komunitné centrum asýrskych kresťanov na nitrianskom Palánku pod hlavičkou Občianskeho združenia Pokoj a dobro. Hneď v úvodný deň festivalu sa uskutočnil celodenný workshop pre 55 detí s názvom Tulipán pre deti z Iraku, do ktorého boli začlenené aj deti irackých azylantov, ktorí od tohto roka žijú v Nitre a jej okolí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM