Tímea Kamenická Kultúra

130 rokov Diecéznej knižnice v Nitre: Ukrýva naozajstné klenoty!

Diecézna knižnica v Nitre si v pondelok 30. novembra pripomenie 130 rokov od svojho otvorenia. Umiestnená je v Kňazskom seminári svätého Gorazda pod Nitrianskym hradom a je najcennejšou zbierkou pôvodnej literatúry na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku 130 rokov Diecéznej knižnice v Nitre: Ukrýva naozajstné klenoty!
Foto: Rastislav Búgel

V knižnici dlhej 22 metrov, širokej sedem metrov, so zväzkami uloženými až do výšky desať metrov, sa v súčasnosti nachádza takmer 66 000 vzácnych kníh napísaných v 40 jazykoch. Okrem najčastejšie používanej latinčiny, nemčiny a maďarčiny sú v knižnici aj knihy písané v čínštine, japončine či thajčine. Najvzácnejšou časťou fondu sú inkunábuly – zbierka 78 prvotlačí z rokov 1473 až 1500.

Vznik knižnice

Počiatky diecéznej knižnice siahajú do 12. storočia, kedy v katedrálnom chráme existovala zbierka rukopisných kódexov. Tá sa postupne rozširovala darmi a z pozostalostí cirkevných a svetských hodnostárov, a tak pri súpise v roku 1828 mala už 6129 zväzkov. Knihy boli uložené vo veži katedrálneho chrámu, kde však už pre ne nebolo dostatok miesta. Nitriansky biskup Augustín Roskoványi dal preto adaptovať pravé krídlo Veľkého seminára a v roku 1879 vytvoril vernú kópiu hlavného traktu Szécsényiho maďarskej národnej knižnice v Budapešti ako veľkú reprezentačnú diecéznu knižnicu.

Knihy zvážali ešte šesť rokov po otvorení

Základ fondu tvorili knihy prenesené z katedrálnej knižnice. Biskup Roskoványi venoval knižnici vlastnú zbierku 19 365 zväzkov. Slávnostné otvorenie knižnice, ktorá mala vtedy 32 223 zväzkov, sa konalo 30. novembra 1885. Knihy z hradu zvážali vozmi do novej knižnice ešte ďalších šesť rokov po jej otvorení. „Traduje sa, že pri otvorení knižnice bol prítomný sám cisár František Jozef II., nie je to však celkom pravda. On tu skutočne bol, ale až o dva roky neskôr. Ako veliteľ armády sa v septembri 1887 zúčastnil na veľkých vojenských manévroch a pri tej príležitosti navštívil aj diecéznu knižnicu,“ povedal správca knižnice Ladislav Belás.

To naj z knižnice

V diecéznej knižnici sa nachádza teologická literatúra, ale aj vzácne diela z histórie, filozofie, bibliografie, literatúry, pedagogiky, geografie, prírodných vied, práva či jazykovedy. Sú v nej aj rôzne encyklopédie, historické rukopisy a časopisy. Najstaršia kniha bola vydaná v Norimbergu v roku 1473. Jej autorom je kresťanský filozof a spisovateľ Boethius. Najmenšia kniha má rozmery 8 × 5,5 centimetra a bola vydaná v roku 1628, najväčšou knihou je Atlas československých dejín s rozmermi 50 × 43 centimetrov, ktorý bol vydaný v Prahe v roku 1965. Najhrubšou knihou s 1659 stranami sú Zápisky z dejín poľského sejmu z roku 1557. Najťažšia kniha Neerlandia Catholica z 19. storočia váži približne deväť kilogramov. Prvotlač vydaná v Paríži v roku 1495, Officium Beate Virginis Mariae, obsahuje okrem textu aj celostránkové drevorezby s figurálnymi motívmi. Zaujímavý je aj Calepiniho slovník vydaný v roku 1599 v Bazileji, ktorý obsahuje text v 11 jazykoch či ojedinelá Gramatika rómskej reči v maďarčine z roku 1800.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM